
Paardenvoer
LEXA paardenvoer is al meer dan 95 jaar op de markt. Vanaf het begin heeft LEXA zich gericht op innovatieve ideeën en producten van hoge kwaliteit. Daardoor hebben we ons snel op de markt kunnen vestigen en bieden we tot op de dag van vandaag eersteklas voeding voor je paard. Met paardenvoer van LEXA kiest u voor vele voordelen. Lees hier meer.
Paardenvoer van LEXA

Graanhart voor paarden van LEXA
LEXA paardenvoer is al ruim 95 jaar op de markt. Vanaf het begin heeft LEXA vertrouwd op innovatieve ideeën en producten van hoge kwaliteit. Hierdoor hebben wij ons snel op de markt kunnen vestigen en kunnen wij tot op de dag van vandaag eersteklas voeding voor uw paard aanbieden. Met paardenvoer van LEXA kiest u voor vele voordelen.
- Natuurlijke samenstelling
- Organisch/anorganisch gebonden sporenelementen
- Hoogwaardige grondstoffen
- Regionaliteit en duurzaamheid
Koop paardenvoer bij LEXA
Bij LEXA bestelt u eenvoudig uw paardenvoer online. Ons assortiment omvat voeding voor alle behoeften en verschillende eisen. Ongeacht het ras en de leeftijd van het dier, wij hebben de juiste producten. Zoek voedsel om bestaande ziekten te behandelen of pas het aanbod aan specifieke behoeften aan, zoals intoleranties of spijsverteringsproblemen. LEXA is zeker een ervaren partner als het om paardenvoer gaat.
Met LEXA kiest u bij elk product voor een voedingsrijk aanbod en hoogwaardige ingrediënten. Profiteer van onze jarenlange expertise en bestel nu online een groot assortiment paardenvoer!
Welke soorten paardenvoer zijn er?
Een goede voeding voor uw paard wordt afgestemd op de individuele behoeften van het dier. Want ieder paard heeft heel andere eisen, waarvoor het juiste voer bestaat. Met het brede en doordachte productassortiment van LEXA kunt u de basisverzorging van uw paarden individueel afstemmen.
Das Puree Paardenvoer is een licht verteerbaar pureevoer. Het wordt gebruikt als dieetvoer en kan een licht laxerend effect hebben dankzij de tarwezemelen die het bevat om de spijsvertering actief te reguleren. Inname in papvorm verhoogt ook de wateropname. Daarom is het Mash paardenvoer ook zeer geschikt ter compensatie van een lage vochtopname, bijvoorbeeld bij oudere en zieke paarden.
Maak gebruik van het uitgebreide assortiment van LEXA om de juiste puree te kopen.

Muesli voor paarden
Het paardenvoer Muesli is een klassiek krachtvoer. Het is een mix van onder andere graanvlokken, structuurrijke luzerne, kruiden, wortelstukjes of lijnzaad. Graanrijke muesli's zijn een goede energiebron en geschikt om te voorzien in een hoge energiebehoefte, bijvoorbeeld bij sportpaarden.
LEXA heeft een ruime keuze aan premium muesli in haar assortiment. Vind de juiste paardenvoermuesli in onze winkel.
Graanvrij voeren wordt aanbevolen voor paarden met een graanintolerantie of een gevoelig spijsverteringsstelsel. Het graanvrij paardenvoer levert bovendien minder energie en is ook geschikt voor pittig en gemakkelijk voeren paarden.
LEXA biedt u een alternatief voeren zonder graan.
Paardenvoer – hoe kan ik mijn paard zo goed mogelijk verzorgen?

Altijd goed voorzien van paardenvoer van LEXA
Bij de keuze van paardenvoer moet rekening worden gehouden met verschillende factoren, zodat het paardenvoer kan worden geselecteerd afhankelijk van de persoonlijke wensen en eisen van het paard. Afhankelijk van of het een licht voerend of zwaar voerend paard is, kan graanvrij paardenvoer zinvol zijn. Een sportpaard heeft ook ander voer nodig dan een recreatiepaard of een oud paard. Ook zijn er rasspecifieke verschillen bij het kiezen van het juiste paardenvoer. Dus het moet zo zijn
- Werkprestaties
- Leeftijd
- Race
- Houding
- Individuele kenmerken
Er moet rekening mee worden gehouden om een voeding te garanderen die op basis van de behoeften en individueel afgestemd is op het paard.
Het spijsverteringskanaal van het paard is primair ontworpen om ruwe vezels te verteren. Daarom moet ieder paard altijd voldoende ruwe vezels binnenkrijgen.
De vuistregel is: 1,5 kilogram goed hooi per 100 kilogram gewicht en dag! Als het paard te weinig ruwe vezels gevoerd krijgt, kan dit bij het paard gezondheidsproblemen zoals maagzweren veroorzaken.
Paarden zijn constante eters. In het wild besteden ze tot 16 uur per dag aan het eten van voedsel. Het spijsverteringskanaal is ook ontworpen voor langzame en continue voedselinname. Bij het voeren van paarden moeten daarom lange eetpauzes (meer dan 4 uur) worden vermeden. Het krachtvoer moet in zo klein mogelijke porties worden verdeeld, die vervolgens gedurende de dag worden gevoerd.
Bij de keuze van paardenvoer moet u altijd letten op een goede kwaliteit. Het voedsel mag niet stoffig zijn, geen muffe of slechte geur hebben of plakkerig zijn. Er moeten ingrediënten van hoge kwaliteit worden gebruikt.
Zorg ervoor dat u nooit bevroren of besmet paardenvoer geeft, omdat dit kan leiden tot ziekte en koliek bij het paard.
De reinheid van de voercontainers en de voerbak moet ook worden gewaarborgd.
Bij een goede verzorging van het paard hoort ook voldoende vers drinkwater. Paarden moeten te allen tijde toegang hebben tot drinkwater. Alleen zo kan het paardenvoer goed verteerd worden.
Om het paard zijn natuurlijke eetgedrag te kunnen laten nastreven, moet het altijd voldoende toegang tot de weide krijgen. Dit geldt niet alleen voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid.
Het is belangrijk om de verschillende soorten paardenvoer te begrijpen, zoals ruwvoer, krachtvoer en mineraalvoer voor paarden en om het rantsoen samen te stellen op basis van hun verhoudingen volgens hun behoeften. Als u twijfelt over het rantsoenontwerp of als u individuele vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met onze voerexperts. U kunt ons bereiken van maandag tot vrijdag van 7.30 tot 12.00 uur en 13.00 tot 15.00 uur op +49 8266 8625-0 of per e-mail op beratung@lexa-pferdefutter.de.
Welk paardenvoer past het beste bij mijn paard?
Om het paard naar zijn behoeften te kunnen voeren, moet het paardenvoer individueel op het dier worden afgestemd.
Ruwvoer dient als basis. Paarden moeten altijd voldoende ruwe vezels ter beschikking hebben. Per 100 kg lichaamsgewicht per dag dient minimaal 1,5 tot 2 kg ruwvoer te worden gevoerd. In de meeste stallen wordt hooi gevoerd als ruwvoer, maar rietje kan ook gebruikt worden.
Afhankelijk van de stress en werkprestaties van het paard wordt er gebruik gemaakt van een krachtvoer. In de regel zijn dit granen zoals haver, maïs of Gerst. Krachtvoer kan ook in de vorm van paardenmuesli worden gevoerd. Voor lichtgevoerde paarden of paarden met graanintoleranties dient graanvrij paardenvoer als krachtvoer te worden gebruikt.
Paarden die veel eten, hebben daarentegen meer energie nodig. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het ontwerpen van rantsoenen.
In fasen waarin het paard een verhoogde energiebehoefte heeft, bijvoorbeeld tijdens de vachtwisseling, kan het rantsoen hierop worden aangepast.
Om in de behoefte aan belangrijke mineralen en voedingsstoffen te voorzien, moet een mineraalvoer voor paarden worden gevoerd. Sommige paardenmuesli's zijn al gemineraliseerd, dus als je het voedingsadvies opvolgt, heb je geen extra mineraalvoer nodig. Bij gebruik van ongemineraliseerde paardenmuesli of puur graan als krachtvoer moet het mineraalvoer apart worden aangevuld.

Hooi als paardenvoer
Mijn paard is te mager – wat kan ik voeren? Bij te magere paarden is het allereerst van belang om ziektes of gebreken in de wijze van houden uit te sluiten. Ook voor paarden die moeilijk te voeren zijn geldt het volgende: goed hooi, indien mogelijk, vrij verkrijgbaar is de basis.
Veel paarden hebben ook baat bij aanvullende voeding van granen zoals haver, maar ook bewerkte gerst of maïs. Zorg ervoor dat je het graan in kleine porties gedurende de dag voert. Paarden die veel voer hebben, hebben ook baat bij olievoeding. Lijnzaadolie voor paarden levert niet alleen energie, maar kan ook de spijsvertering ondersteunen. Let op: te veel olie kan niet goed door het paard worden verteerd, houd u daarom aan het voedingsadvies.
Geweekte, niet-melasse bietenpulp is ook goed voor paarden die moeilijk te voeren zijn. Ze leveren licht verteerbare, grotendeels zetmeelvrije energie en kunnen dankzij het slijm de darmactiviteit reguleren.
Lichtgevoerde paarden hebben minder energie nodig. Paarden die gemakkelijk te voeren zijn, moeten weinig suiker en zetmeel krijgen. Een graanvrij paardenvoer zonder melasse is zeer geschikt. Niettemin moet erop worden gelet dat paarden met een lichte voeding voldoende eiwit binnenkrijgen, dit is belangrijk voor de spieren van het paard. Hier zijn zuivere aminozuren geschikt, zoals onze Amino-Muskelaufbau. Vooral voor lichtgevoerde paarden is het echter van belang dat ze nog voldoende vitamines, mineralen en sporenelementen binnenkrijgen. Een mineraalvoer zonder melasse en graan is hier ideaal.
Bij het voeren van makkelijk voerende paarden mag je nooit besparen op de hoeveelheid ruwvoer, omdat een gebrek aan ruwvoer een negatief effect heeft op de gezondheid van het paard. Naast hooi kun je bijvoorbeeld ook laagenergiestro toevoegen. Let wel op de maximale hoeveelheid van 1 kg/100 kg lichaamsgewicht, anders riskeert het paard verstoppingskoliek.
Welk paardenvoer bij ziektes?
Bij ziekte worden bijzondere eisen gesteld aan de voeding van het paard. Ook de leeftijd of werkprestaties van een paard zijn relevant voor de keuze van het juiste voer. Welke voeders zijn geschikt voor de behandeling en preventie van ziekten?
De spieropbouw bij paarden wordt ondersteund door het verstrekken van de juiste vitale stoffen en adequate training. Er moet altijd voldoende hooi beschikbaar zijn voor voeding. Het voer dient aangevuld te worden met speciaal krachtvoer of een passend aanvullend voer voor spieropbouw. Haver of een muesli die speciaal verrijkt is met aminozuren zijn hiervoor zeer geschikt. Over het algemeen moet voer altijd voldoende essentiële aminozuren bevatten. De krachtvoermengelingen van LEXA zijn gebaseerd op een hoge verrijking aan aminozuren, vitaminen en sporenelementen. U kunt kiezen uit diverse granen, losse granen en aanvullende voedermiddelen.
Als er langdurig sprake is van een disbalans in de opbouw- en afbraakprocessen in het kraakbeen, kan het kraakbeen niet meer regenereren en treden er veranderingen in/op het kraakbeen op: de artrose begint. Daarom kan een evenwichtige en passende voeding als goede preventie dienen.
Als artrose wordt vastgesteld, moet het dier worden voorzien van de noodzakelijke vitale stoffen. Het is onder andere bekend dat glycosaminoglycanen (GAG) een verzachtende werking hebben en het algemeen welzijn verbeteren. Dit zijn de belangrijkste componenten van gewrichtskraakbeen. Deze kraakbeenvormende stoffen zijn onder meer:
- Glucosamine
- Chondroïtine
- Hyaluronzuur
De hoogwaardige samenstelling van LEXA-producten zorgt er niet alleen voor dat alle belangrijke vitale stoffen worden aangeleverd, maar ook gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen.
Ruwvoer, mineraalvoer en eventueel krachtvoer vormen de basisvoorziening van ieder paard. De aanvullende voedingen worden gebruikt voor gerichte ondersteuning van de gewrichtsfunctie Arthro-Plus of Mobi-Akut voor gebruik. Ook Teufelskralle-Ingwer kan artrose helpen ondersteunen.
Het spijsverteringsstelsel van paarden is zeer gevoelig. Fecaal water is een bekend probleem bij paarden als gevolg van spijsverteringsstoornissen. De triggers kunnen ziekten of een verandering in het dieet zijn. Ook een verkeerd voermengsel is een klassieke trigger. Zorg er daarom voor dat je hooi van hoge kwaliteit voert. Vermijd grote hoeveelheden krachtvoer. Speciale supplementen voor het opbouwen en regenereren van de darmflora zijn belangrijk voor een snel herstel.
Natuurlijke stoffen in combinatie met vitamines en kruiden bieden betrouwbare ondersteuning voor het gevoelige spijsverteringsstelsel van paarden. Aanvullende feeds van LEXA zoals Digest, Darm-Fit of Gastro-Akut. Maar ook de concentraten Vitalmix Gastro en Struktur Prebiotic zijn een goede keuze voor paarden met ontlastingswater.
ECS –Equine Cushing Syndroom een klassieke hormonale stoornis bij oudere paarden die vaak voorkomt vanaf de leeftijd van ongeveer 15 jaar. Getroffen dieren zijn afhankelijk van passende voeding. Dit moet rijk zijn aan mineralen en vitale stoffen en vooral rijk aan ruwe vezels. Koolhydraten en melasse moeten indien mogelijk worden vermeden. LEXA biedt u een scala aan voeropties die zijn afgestemd op uw behoeften.
Voor getroffen dieren moet het voeren van gemakkelijk verkrijgbare koolhydraten zoals granen of zemelen worden vermeden. Voer, zoals ongemelasseerde bietenpulp (RacyBeets), Hooi Kloven , Luzernekolven en speciale eiwitpreparaten worden aanbevolen. Bovendien moet een adequate inname van deze ingrediënten worden geïmplementeerd:
- Mineralen
- Vitaminen
- Spoorelementen
- Aminozuur
Te magere paarden zijn niet ongewoon. Of het nu door de jaarwisseling, ziekte of leeftijd is – met de juiste voermengeling kan gerichte gewichtstoename bij paarden worden bereikt > gerealiseerd. Muesli's met voldoende voedingsstoffen en vitamines zijn een goede optie voor het voeren van hoogwaardig hooi. Ook paardenvoer met een hoog eiwitgehalte is op dit gebied een goede keuze. Ook de RacyBeets en zijn bijzonder geschikt Hooi en Alfalfakolven om gewichtsverlies op de lange termijn tegen te gaan en gewichtstoename te bereiken.
Welke ziekten kunnen ontstaan door verkeerd paardenvoer of verkeerd voeren?
Paarden kunnen ook ziek worden door verkeerde voeding of verkeerde voeding.
Het kan
- Kolieken
- Diarree
- Fecaal water
- Hoefbevangenheid
- EMS
- (Zomer)eczeem
- Luchtwegziekten
opstaan. Zorg er daarom altijd voor dat u voedt volgens uw behoeften en voer van goede kwaliteit gebruikt.
Welk paardenvoer voor welke leeftijdsgroepen?
Afhankelijk van zijn leeftijd heeft een paard het juiste voer nodig voor zijn leeftijdsgroep en zijn individuele behoeften.
Oude paarden hebben speciale zorg nodig en vooral ook goede voeding. Een adequate hoeveelheidsaanpassing is ook belangrijk. Ook de samenstelling van het voer verandert. De oudere dieren zijn steeds afhankelijker van hoogwaardige mineralen en voedingsstoffen. Bijna alle oudere paarden, ook paarden met overgewicht, hebben naarmate ze ouder worden een hogere voedingsbehoefte. Bij oude paarden is het daarom zinvol om zo nu en dan de sporenelementen in een bloedtest te controleren, om tijdig een verhoogde behoefte te onderkennen en het rantsoen daarop aan te kunnen passen. Oude paarden hebben vaak meer koper, zink , Mangaan en Kobalt nodig. Daarnaast komt een tekort aan zink of selenium veel voor bij oude paarden. Het oude paard kan een mineraal-voer gebruiken dat is afgestemd op seniorenpaarden, zoals de LEXA Senior-Mineral ondersteuning.
Veel oude paarden hebben de neiging wat mager te worden. Om op gewicht te blijven kan een eiwitrijk dieet of ondersteuning met aminozuren nuttig zijn. Ook moet duidelijk worden of het oude paard gebitsproblemen heeft. Voor oude paarden met gebitsproblemen, Hooi kolven en Luzernekolven worden gevoerd. Deze kunnen beter benut worden.
Oude paarden zijn gevoeliger voor infecties. Vooral in de winter of bij extreme weersomstandigheden. Onze LEXA Immun-Aktivator kan hier het immuunsysteem van het paard ondersteunen. Bij problemen met de bloedsomloop kan het toedienen van kruiden, zoals Weißdorn en Ginkgo, die ook in het cardiovasculaire elixer zitten, bewezen. Puree is geschikt om de spijsvertering te ondersteunen en om het oudere paard af en toe een aangename maaltijd te serveren ideaal voor paarden. Keuze uit verschillende soorten.
Om ouderdomsziekten te behandelen, moet het voedingsplan individueel worden aangepast. Met LEXA beschikt u over de juiste producten voor de basisverzorging en aanvullende voeding. Onze experts helpen u bij het kiezen, individueel afgestemd op uw oude paard.
Ook jonge dieren hebben een speciale voersamenstelling nodig. De dieren groeien en hebben onder andere voldoende eiwitten nodig. Eiwitbronnen, zoals Luzernekolven, zonnebloempitten, bier gist en gouden lijnzaad , zorg voor een optimale aanvoer van eiwitten en essentiële aminozuren voor harmonieuze groei.
Hier is echter voorzichtigheid geboden. Het is verleidelijk om jonge paarden al vroeg veel krachtvoer te geven om de groei te optimaliseren. Als er te veel wordt gevoerd, kan de natuurlijke ontwikkeling worden verstoord en worden de dieren te snel te groot. De gevolgen kunnen artrose of vertraagde spieropbouw zijn.
Om de paarden vanaf het begin van voldoende mineralen te voorzien, mogen de volgende sporenelementen in geen enkel rantsoen ontbreken:
- Jodium (I)
- Koper (Cu)
- IJzer (Fe)
- Kobalt (Co)
- Selenium (Se)
- Mangaan (Mn)
- Zink (Zn)
Vooral ruwvoer moet regelmatig worden verstrekt, omdat de dieren voortdurend kleine hoeveelheden eten. In ons assortiment vindt u zeer specifieke voedingsaanbiedingen voor jonge dieren en alle andere paarden. Zo is er onder andere ons Vitalmix Fohlen, dat geoptimaliseerd is voor dieren tot 3 jaar.
Zelfs een paard met overgewicht moet van alle belangrijke voedingsstoffen worden voorzien. Het simpelweg radicaal verminderen van de hoeveelheid voedsel is niet juist. Zeker als het om het ruwvoer gaat, mag geen reductie plaatsvinden, omdat te dikke paarden ook voldoende hooi en ruwe vezels nodig hebben, anders kan het leiden tot spijsverteringsproblemen en maagzweren . Voor paarden met overgewicht kan energiezuinig hooi gebruikt worden. Om het paard zo continu mogelijk hooi aan te bieden, kan gebruik gemaakt worden van fijnmazige hooinetten. Er kan ook energiezuinig stro worden toegevoegd, maar maximaal 1 kg/100 kg lichaamsgewicht, anders bestaat er kans op verstoppingskoliek.
Gemakkelijk verteerbare koolhydraten zoals suiker en zetmeel moeten vermeden worden bij het voeren van paarden met overgewicht. Grote hoeveelheden ervan worden voornamelijk in graan aangetroffen. Een graanvrij voer is geschikter voor paarden met overgewicht en kan voedselnijd voorkomen als de andere paarden op stal hun voerrantsoen krijgen. Om ervoor te zorgen dat er geen tekort is aan vitale mineralen, sporenelementen en vitamines, dient bij paarden met overgewicht een mineraalvoer te worden gebruikt. Ook hier kun je ervoor zorgen dat het geen graan en indien mogelijk melasse bevat. Bijvoorbeeld de onze Natur-Mineral-Plus.
Om ondanks het dieet een optimale verzorging van de spieren te blijven garanderen, kan het geven van aanvullende voeding aan paarden met overgewicht, zoals aminozuren in zuivere vorm, helpen.
Overgewicht bevordert gewrichts- en hoefproblemen, dus het is belangrijk om het overgewicht weer onder controle te krijgen en vooral het paard met overgewicht voldoende beweging te geven en aangepaste voedingaan te bieden.
Opslag paardenvoer

Bewaar paardenvoer goed
Ook de juiste opslag is cruciaal voor de kwaliteit van paardenvoer. Zorg ervoor dat het voedsel in afsluitbare containers wordt bewaard. Dit betekent dat noch vuil noch insecten in het voedsel kunnen komen.
Bescherm in het algemeen alle soorten voedsel tegen direct zonlicht en hoge luchtvochtigheid. Afhankelijk van het soort voedsel ziet de optimale opslag er anders uit. Droogvoer kan langer worden bewaard dan voedsel met verse ingrediënten.
Zodra je niet zeker weet of het eten nog goed is, speel op safe en gooi het weg. Bedorven voedsel kan een blijvende negatieve invloed hebben op de spijsvertering van de dieren.
Bereken paardenvoer – ons voeradvies
De juiste hoeveelheid voer moet voor elk dier individueel worden berekend. Er spelen een aantal factoren een rol:
- Leeftijd
- Werkprestaties
- Race
- Houding
- Individuele kenmerken
Bij LEXA vindt u het juiste paardenvoer voor uw paard
Ontdek ons groot assortiment hoogwaardige paardenvoeders. Wij bieden op alle gebieden een eersteklas prijs-prestatieverhouding. Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder en helpen u bij het vinden van de juiste voeding voor uw paard. Dit betekent dat op behoefte afgestemd voeren zonder problemen mogelijk is.
Natuurlijk bieden wij u alleen premiumproducten aan, die we voortdurend verbeteren. Het welzijn van uw dier is belangrijk voor ons. Ten slotte kunt u voor elke bestelling in onze onlineshop uw voorkeursbetaalmethode kiezen. Voor de verzending vertrouwen wij op betrouwbare partners. Vanaf een waarde van minder dan 50 euro is verzending binnen Duitsland gratis.
Met de producten van LEXA doet u iets goeds voor uw dier – koop nu paardenvoer!