Zum Hauptinhalt springen Zur Suche springen Zur Hauptnavigation springen
lexa-pferdefutter-zusatzfutter-verdauung

Verteringsproblemen bij paarden

De meeste spijsverteringsproblemen worden veroorzaakt door fouten in de voeding en door het geven van ongeschikt voer. Een gezonde en goed functionerende spijsvertering is echter de hoeksteen voor een optimale gezondheid van het paard. Lees hier meer.

Spijsverteringsproblemen bij paarden - vertrouw op het juiste voer

De meeste spijsverteringsproblemen bij paarden worden veroorzaakt door fouten in de voeding. Een functionerend spijsverteringsstelsel is echter de basisbouwsteen voor een optimale gezondheid van het paard, zodat alle benodigde voedingsstoffen via het voer kunnen worden opgenomen.

Net als bij mensen ligt de gezondheid van het paard in de darmen, dus spijsverteringsproblemen bij het paard kunnen tot verdere gezondheidsproblemen leiden. Andere delen van het lichaam worden snel aangetast en de gezondheid van het dier wordt ernstig aangetast.

Leer bij LEXA hoe je verteringsproblemen bij paarden kunt voorkomen en hoe de juiste voeding eruit ziet!

Hoe werkt het spijsverteringskanaal van een paard?

LEXA Digestol bij de eerste tekenen van spijsverteringsproblemen

Paarden hebben een zeer gevoelige spijsvertering. Het werkt de klok rond en vereist constante energie. Maag en darmen werken in goede harmonie met elkaar. Een hoogwaardige gastro-intestinale paardenvoeding helpt dit in balans te houden.

De spijsvertering van het paard begint in de mond

Bij paarden begint de spijsvertering in de mond. Wanneer het voedsel wordt fijngehakt, wordt er speeksel geproduceerd door de parotisklier, wat essentieel is voor een goede spijsvertering. Het speeksel voorkomt verstoppingen in de keel en reguleert de zuur-base balans via de elektrolyten die het bevat. Hieruit blijkt dat de spijsvertering van het paard op veel plekken verstoord kan raken.

Vertering in de maag

Er bevinden zich micro-organismen in de maag van het paard. Deze hakken het voedsel fijn. Koolhydraten, d.w.z. suiker en zetmeel, en eiwitten worden daar afgebroken.

De maag van een paard is relatief klein, omdat paarden evolutionair zijn vanwege hun evolutie en vaak kleine porties consumeren nemen. Het voeren van kwalitatief hoogstaand voer is dus net zo relevant voor de spijsvertering van het paard als de frequentie van de voeropname of de manier waarop het voer wordt geconsumeerd beschikbaar is.

Opname van voedingsstoffen in de dunne darm

De volgende stap in het spijsverteringskanaal van het paard leidt naar de dunne darm. In de dunne darm breken enzymen de voedingsstoffen uit het voedsel af, zodat ze door het organisme kunnen worden opgenomen. Als deze enzymen niet voldoende aanwezig zijn, worden belangrijke ingrediënten uit de voeding niet opgenomen door het lichaam en kunnen deficiëntiesymptomen optreden.

Eindverwerking in de dikke darm

In de dikke darm wordt met behulp van micro-organismen de resterende voedselmassa verwerkt totdat alleen de onverteerbare voedselmassa overblijft.

De dikke darm van een paard lijkt op een fermentatiekamer waarin moeilijk afbreekbare voedingsbestanddelen worden opgelost.

Wat zijn de oorzaken van spijsverteringsproblemen bij paarden?

Verteringsproblemen bij paarden kunnen er verschillend uitzien en hebben dus heel verschillende oorzaken. Om een maag-darmprobleem bij paarden te begrijpen, is het belangrijk om de symptomen correct te interpreteren.

We leggen de mogelijke scenario's uit:

Diarree bij paarden

Als een paard spijsverteringsproblemen heeft, wordt er vaak diarree waargenomen. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Het geeft aan dat het spijsverteringskanaal van het paard uit balans is.

In veel gevallen komt dit door verkeerde voeding, wat geen recht doet aan het gevoelige spijsverteringsstelsel. Maar stress en lichamelijke inspanning kunnen ook de oorzaak zijn van de diarree van uw paard.

Afhankelijk van de oorzaak moet andere voeding worden overwogen die dergelijke symptomen van de ziekte zal voorkomen. Om een duidelijke analyse te kunnen maken van de oorzaken kunt u uiteraard het beste contact opnemen met een dierenarts.

Tip: Als u van voer verandert, mag dit nooit abrupt gebeuren. Verander de voeding langzaam en in kleine stapjes om het dier aan de verandering te laten wennen..

Kolieken - een ernstig spijsverteringsprobleem bij paarden

Kolieken is de naam voor krampachtige pijn in de buikstreek. De redenen voor dit voorval zijn zeer breed en daarom moeilijk toe te wijzen.

De volgende oorzaken kunnen koliek veroorzaken:

  • Maagdarmziekten
  • Organische aandoeningen
  • Voedingsfouten
  • Houdingsfouten
  • Gebrek aan lichaamsbeweging
  • Stress
  • Tumoren en abcessen
  • Temperatuurschommelingen

Als u merkt dat een dier pijn lijdt, moet u onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

Fecaal water

Fecaal water mag niet worden verward met diarree. Het bestaat uit gal, lymfevloeistof en andere vloeistoffen, die gescheiden worden in de ontlastingsbal.

In het ideale geval worden deze vloeistoffen opgenomen in het lichaam van het paard. Als dit complexe circuit uit balans raakt, kan dit leiden tot water in de ontlasting. Fecaal water bij paarden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren:

  • Stress
  • Mallen
  • Kiemen
  • andere verontreinigingen

Het moet medisch worden behandeld als het lange tijd aanhoudt.

Wij bieden u een uitgebreid assortiment om spijsverteringsproblemen bij paarden te voorkomen - ontdek ons speciale aanvullende voeding!

Hoe kun je door voeding spijsverteringsproblemen bij paarden voorkomen?

Onze producten bieden uw paard uitgebreide ondersteuning

Omdat paarden constante eters zijn, is het altijd belangrijk om voldoende ruwvoer te verstrekken. Omdat de vertering van paarden primair is ingericht op de consumptie van ruwe vezels of ruwvoer.

Daarnaast dient u krachtvoer te voeren om in de energiebehoefte van het paard te kunnen voorzien. Maar vitamines en mineralen zijn ook essentieel om de gezondheid en prestaties van het dier te garanderen. Speciale aanvullende voeding voor maag en darmen kan het spijsverteringsproces ondersteunen en spijsverteringsproblemen bij paarden voorkomen

Voor bijzonder gevoelige paarden of senioren moeten granen en suiker worden vermeden. Een natuurlijk paardenvoer is hiervoor bijvoorbeeld zeer geschikt.

Natuurlijk, hoogwaardig, voedzaam - voer van LEXA helpt je paard niet alleen bij spijsverteringsproblemen!

Voorkom spijsverteringsproblemen bij paarden met LEXA

Bij LEXA werken we al bijna 100 jaar aan de productie van kwalitatief hoogstaand voer voor dieren. Door onze jarenlange ervaring zijn wij in staat om voor diverse toepassingsgebieden eersteklas producten aan te bieden. Of u nu kruiden voor de spijsvertering bij paarden wilt gebruiken of een gezond dieet voor een jong dier wilt garanderen, wij bieden voer met een natuurlijke samenstelling. Onze goederen zijn regionaal en duurzaam – Omdat de natuur altijd onze focus is!

Ondersteun uw paard met soortspecifieke voeding - LEXA is uw competente contactpersoon!

Meer vragen


Houd er rekening mee dat we in onze online shop alleen bestellingen kunnen accepteren met een afleveradres in Nederland. Wil je je bestelling in een ander land laten bezorgen? Dan horen we graag van je.